Часовникът винаги е бил красив и моден аксесоар. Ето една свежа идея за дизайн с овален модел и той да бъде елегантна и закачлива гривна. Съчетанието между горчичен камък и камбаба яспис е приятно и подходящо за всеки сезон.
Необходими материали:
Посребрен овален часовник за три наниза (1бр)
Кръгло мънисто от горчичен яспис 6мм – 20 бр
Кръгло мънисто от камбаба яспис 6мм – 18 бр
Декоративно метално мънисто цвете Бали 10 мм - 8 бр
Посребрена закопчалка с плъзгач за три наниза Beadalon 17мм
Сребристи метални стопери 1.5мм или 1.8 мм – 12 бр
Посребрени метални капачета за стопери 3мм – 12 бр
Посребрени предпазители за тел 4.8мм – 6 бр
Сива тел за низане Tigertail - 3 нишки 0,45мм – 75 см
Необходими инструменти:
Бижутерски клещи-резачки
Бижутерски клещи с плоски челюсти
Бижутерски клещи с обли челюсти
Инструкции за работа:
1. Отрежете парче тел с дължина 75 см.
2.Разделете го на 6 равни части. С всяка отделна нишка процедирайте по следния начин. Нанижете я през предпазител за тел, прекарайте предпазителя през халката на часовника. През двата края на телта нанижете стопер, оставете единия край с дължина 1-2 см, който да покриете с наниза и затворете стопера, притискайки го силно с клещите с плоски челюсти.
3. Покрийте стопера с капаче.
4. Започнете наниз с нишките от едната страна на часовника. Нека поставим номера на нишките 1, 2 и 3.
5. На нишка 1 нанижете мънисто горчичен яспис, мънисто Бали, мънисто горчичен яспис, камбаба яспис, горчичен яспис, мънисто Бали, мънисто горчичен яспис, камбаба яспис, горчичен яспис.
6. На нишка 3 нанижете мънисто горчичен яспис, камбаба яспис, горчичен яспис, мънисто Бали, мънисто горчичен яспис, камбаба яспис, горчичен яспис, мънисто Бали, мънисто горчичен яспис.
7. На нишка 2 (средната) нанижете мънисто камбаба яспис, прекарайте я през първото мънисто Бали от наниз 1, пак нанижете мънисто камбаба яспис, прекарайте я през първото мънисто Бали на наниз 3. Спазвайте тази последователност, докато преминете зигзагообразно и през последното мънисто Бали.
8. Стегнете хубаво и равномерно наниза, така че мънистата да образуват правилни форми.
9. През всеки край на телта нанижете стопер и ги прекарайте през халкичките на едната част от закопчалката. Върнете краищата на телта през съответния стопер, стегнете хубаво и го затворете, притискайки го с клещите с плоски челюсти.
10. Опитайте се да приберете краищата в мънистата, след което отрежете ненужната част. Покрийте стоперите с капачета.
11. След като направите наниза и от другата страна на часовника, внимавайте дали поставяте правилно закопчалката.
Трудност:
Стойност: